среда, 25. јануар 2017.

Змајева награда Драгану Хамовићу

Змајева награда Матице српске за најбољу збирку поезије за 2016. године, како је данас одлучено након последњег заседања петочланог жирија, припашће песнику Драгану Хамовићу, за књигу "Меко језгро", у издању "Српске књижевне задруге". У најужем избору биле су још и "Жив си, кажеш" Анђелка Анушића, "Сенка осмог еона" Селимира Радуловића и "Администрација" Бећира Вуковића.
Значајно име у области науке о књижевности, са књигом "Пут ка усправној земљи" која је у 2016. добитник награде "Ђорђе Јовановић" за најбоље критичко-есејистичко дело, Драган Хамовић награђеном збирком поезије "Меко језгро" – објашњава жири – потврђује висок степен поетичке самосвести и односа према модерној поезији, али и традицији.
матица српска библиотека бмс јпг
РТВ (Александар Кором)

У верификацијски и технички висококвалитетној збирци истиче се песма "Ораси на рибничкој обали" – оцењена и као најбоља међу више од три стотине пристиглих наслова.
Такође, петочлани жири – у чијем су саставу радили још и Иван Негришорац, Ђорђо Сладоје, Ђорђе Деспић и Желидар Никчевић – истакли су да је новосадски издавач, "Културни центар", са четири изванредне књиге, разматране у овогодишњем релативно уском избору, и те како заслужио признање.