четвртак, 9. јун 2016.

Живорад Недељковић добитник „Жичке хрисовуље”

Аутор: М. Д.четвртак, 09.06.2016. у 18:51

Живорад Недељковић (Фото Ј. Томашевић)
Краљево – Жири за доделу награде „Жичка хрисовуља” у саставу Ђорђе Нешић, прошлогодишњи добитник, Дејан Алексић, Ана Гвозденовић, Милош Милишић и Драган Хамовић, председник, донео је одлуку да добитник „Жичке хрисовуље” за 2016. годину буде Живорад Недељковић, песник који ради у Краљеву, а живи у Чачку.
Ово признање, по оцени жирија, Недељковићу се додељује „за поезију унутарње светлости и срчане потраге за смислом”.
Признање подразумева уникатну златопечатну повељу и икону Преображења, а уручује се добитнику у жичком манастиру, на Дан Преображења Господњег, 19. августа 2016. године, када се и одржава Жички духовни сабор.
Поезији добитника посвећује се и зборник радова са скупа који се одржава на овој манифестацији.
Живорад Недељковић је рођен 1959. године у Подунацима код Краљева. Ту је одрастао и живео до пре неколико година када се преселио у Чачак.
Његове најпознатије збирке песама су: „Погрешна прогноза”, коју је написао пре четврт века баш када је у Краљеву и Жичи одржан први духовни сабор. Затим су уследиле збирке песама: „Мајка, Тутин и још педесет песама”, „Језик увелико”, „Тачни стихови”, „Негде близу”, „Други неко”, „Овај свет”, „Улазак”, „Талас”, „Звездано поље”...
Добитник је Дисове, Змајеве награде, награде ,,Меша Селимовић” и других, а његова поезија превођена на више страних језика.


Преузето из "Политике"

Нема коментара:

Постави коментар