недеља, 27. август 2017.

ПЕСНИК АЛЕКСАНДАР МАРИЋ НАПИСАО СВОЈЕВРСНИ МОЛИТВЕНИК ЗА КОСОВО

Пише:


Александар Марић, песник из Краљева објавио је неколико збирки песама. „Студеница, Студеница“, као награђени рукопис за прву књигу у уздању СКЦ Крагујевац, „Косовски прозбеник“, „Анђели жетеоци“,“Обручавање светлости“, „Византијски вишебој“. Добитник је награде „Богдан Мрвош“, Годишње награде Књижевног клуба Краљево из фонда др Хранислава Милошевића, награде „Гордана Тодоровић“ за 2014. годину. Бави се есејистиком и књижевном критиком, заступљен у зборнику „Плач мајке Јевросиме над Косовом“ и „Црте и резе“ за 2012. годину. Води књижевну радионицу Клуб младих песника.
Збирка „Косовски прозбеник“ конципирана је као молитвеник са псалмима и похвалама земљи Србији. Поезија Александра Марића, делом је духовна поезија. То нам је и привукло пажњу да обавимо разговор са њим, који ћете имати прилике да чујете на нашем програму.
– Моја поезија проистиче из православног духовног наслеђа. Инспирисана је старом српском књижевношћу, као и стваралаштвом српских песника – каже Марић.
– Некако, постало је неодвојиво, ако пишемо о српској историји, да пишемо и о Косову. Тако је и настала књига „Косовски прозбеник“. Ова књига је 2008. угледала светлост дана.
– Тешко могу да говорим о личном доживљају Косова, али сам свој лични осећај описао у књизи – додаје Марић.
Получасовни разговор са њим имаћете прилике да чујете на нашим таласима, а о тачном времену емитовања обавестићемо вас путем друштвених мрежа, као и на самом програму.
Поезију Александра Марића можете читати и на блогу Поетски летопис – http://aleksandarmaric.blogspot.com/
О СРБИМА
Од овог повечерја
Срби су на бдењу
Ако ли ко задрема
За руку крсну славу
Да држи, ако ли коме
Ноге попусте на храстовину
Да се ослони, ко огладни
Светињом да сити,
Ко ожедни трикратко
Воду богојавску
А ко оде са бдења
Расрбљен се враћа
Као странац отачаства
пленик
Преузето:

Нема коментара:

Постави коментар